Dutch Slash Body

Al meer dan een jaar rij ik met de Traxxas Slash 2wd. Afgelopen jaar heb ik er zelfs een kampioenschap mee gereden. Omdat ik dit jaar weer ga meedoen aan deze kampioenschap, wilde ik iets bijzonders doen. Samen met Arno Coenen heb ik besloten om een kap te laten maken geheel in Nederlandse stijl (nee, geen delfs-blauw). Vooral om zo een non-verbale middelvinger op te steken naar de Duitse concurenten. De kampioenschap vindt namelijk in Duitsland plaats.

 Zo een kap kun je natuurlijk zelf maken. Alleen wordt het pas echt mooi als je een dergelijke kap laat maken door iemand die verstand heeft van airbrush. Zodoende kwam ik in contact met Hans van Mil. Onder de naam 'Maiden Design' creëert hij geairbrushte kappen naar wens.

 Aangezien airbrush een vak apart is (ik kan het bijvoorbeeld niet), heb ik Hans gevraagd om een stukje aan te leveren over hoe hij deze kappen heeft gemaakt. Hieronder zijn verhaal:

Voorbereiding

 

Voor de Traxxas Slash body’s heb ik een paar Jconcepts slash body’s over laten komen uit Amerika omdat deze kap in Nederland nagenoeg niet verkrijgbaar is.

Om te beginnen hebben de body’s een tijdje in warm water gelegen. Hierdoor wordt het lexaan van de body minder stijf. Hierdoor zal de body minder snel kapot gaan.

Daarna heb ik ze grondig gewassen, dat doe ik gewoon met warm water en een beetje dubro zeepsop. Dit doe ik omdat als de kappen vacuüm worden getrokken, de kappen erg vettig van binnen zijn wat natuurlijk niet goed is voor de aanhechting van de verf.

Zeepsop is voor mij het makkelijkste en het werkt goed.

 

Vervolgens droog ik de bodies goed af.

Daarna heb ik wat puntjes op de body alvast aangemaakt, de popnagels en de strepen op het dak heb ik al zwart gemaakt, die waren in de kap al aangebracht en als je dat later moet doen komt dat telkens weer terug als je weer een stukje afplak tape weghaalt.

Nu kan ik alles tegelijk doen. Dat bespaard tijd en werkt gewoon handiger.

Tegelijkertijd heb ik de “koelgaten” al afgeplakt.

 

Afplakken voor gevorderden

Op de zijkanten van de Slash moet een leeuw komen die snij ik eerst uit met de snijplotter. In principe is dit een printer die in plaats van inkt op papier zet, met een mesje figuren snijdt in een kleeffolie. Hiervoor moet ik een afbeelding hebben. Deze wordt via een fotobewerkingsprogramma omgezet in een bestandstype wat de plotter 'begrijpt'.

Eerst moet de leeuw omgezet worden in snijlijnen en daarna op 'maat' worden gemaakt zodat de schaal overeenkomt met de body.

 Daarna is het een kwestie van 'op het printknopje duwen' en voilá, een leeuwenkop.

 

Als de leeuwenkoppen dan op de body zijn geplakt breng ik nog wat schaduw aan met de airbrush zodat ik dat later niet meer hoef te doen.

Ik breng ook gelijk de gril en koplampen aan en ook de ruiten.

Als die er ook op zitten gaat de kap een paar keer in de vloeibare masking. Dit breng ik gewoon aan met een kwast, je kan de liquid masking film bij de betere hobbyzaak gewoon kopen. Dit is een speciaal middel dat ook in alle hoekjes en gaten van de kap gaat zitten.

 

Als de film er op zit, dan moet het geheel een tijdje drogen.

Daarna ga ik de body aftekenen en uitsnijden aan de binnenkant. Ik gebruik hier een gewoon hobbymesje voor dat je overal kan kopen. Het snijden moet heel voorzichtig gebeuren en je moet zorgen dat je niet in de body snijd.

 

Spuiten

Nu kan er eindelijk begonnen met het echte airbrushen.

Je begint zoveel mogelijk met de donkere kleuren. Van daaruit ga je telkens naar een iets lichtere kleur. De reden hiervoor is vrij simpel. De verf is dekkend, maar laat eenvoudig licht door. Zou je nu eerst een witte verf aanbrengen en daarna een zwarte er overheen spuiten, dan is het resultaat een grijze tint, en dat wilde je niet... Je wilde wit.

Verder is het makkelijk om de kleine lijntjes eerst te doen.

Vervolgens begin je aan de overige vlakken. Ik maak hier bij deze vlakken gebruik van een kwast om een leuk effect te krijgen op de achterkant van de kap.

Tevens breng ik meteen de raamlijsten aan. Dit ziet optisch stukken beter uit.

 

Ook nog even mijn naam op de kap plakken. Dat moet natuurlijk in spiegelbeeld omdat de body van de binnenkant gespoten wordt en dus alles in spiegelschrift moet gebeuren.

Daarna begin ik aan de ronde delen op de achterkant.

 Daarna begin ik aan het dak en de motorkap, dus moet de masking er af worden gehaald.

Het dak van één van de kappen wordt  zilver. De andere krijgt een carbon look. Dit doe ik omdat de bodies anders te veel op elkaar lijken en creëert alleen verwarring tijdens het rijden. Het carbon kan je maken door een simpel anti slip matje te gebruiken (je kent ze wel, die matjes met gaten die mensen vaak op het dashboard van hun auto hebben liggen).Je legt het matje simpelweg in de kap en spuit dan eerst zilver. Vervolgens verwijder je de mat en spuit je een zwarte verflaag op het geheel. Instant carbon .

Daarna zijn de 'koelgaten' op de motorkap en wielkasten aan de beurt.

 

 

Kleur bekennen

Nu dit allemaal gedaan is begin ik andere kleuren. Omdat de kap een Nederland thema krijgt, gebruik ik de nationale drie-kleur, rood-wit-blauw en uiteraard oranje.

 Het begint nu al meer op de kap te lijken die het moet gaan worden.

 Als het blauw er op zit begin ik aan de koplampen en de gril. De koplampen maak ik op een dusdanige manier zodat ze op een paar ogen lijken. Momenteel wordt dit erg veel toegepast.

Als dit ook klaar is, is de leeuw aan de beurt. Deze wordt uiteraard oranje.

 Op de foto zie je al duidelijk het schaduw effect waar ik het in het begin over had.

 

Als het ornje van de leeuw er op zit, dan is de kap al bijna klaar. Ik breng wel wat schaduw aan in het oranje. Anders wordt het een ornaje vlak, en dat ziet niet mooi uit.

Tussen alle stappen door

Ik gebruik steeds een klein elektrisch kacheltje om de kappen wat sneller te laten drogen zodat ik wel een beetje door kan gaan en mijn handen vrij heb om verder te gaan.

Je kan het ook met een föhn doen maar dan heb je de handen niet vrij en dat kost veel tijd.

Afwerken en aftrekken

Als de kappen klaar zijn spuit ik er nog een bescherm laag over. Ik gebruik waterverf en dat moet wel beschermt worden tegen de regen en andere beschadigingen.

Dan kan de beschermende foli van de kappen afgetrokken worden die door de fabrikant is aangebracht.

Dan gaat hij meteen glimmen en wordt het resultaat zichtbaar.

Altijd spannend of het mooi is geworden.

Knip-knip

Eindelijk is de kap klaar, nu moeten ze alleen nog uitgeknipt worden en dan kunnen ze gebruikt worden.

Ik knip ze meestal niet meteen uit omdat de verf nog iets moet uitharden, dan heb je minder kans op beschadigingen op de nieuwe kap.

En nu zijn ze klaar.

 

Voordat er gereden wordt

Zover het verhaal van Hans. Nu moet ik nog een paar dingen gaan doen voordat ik de kap ga gebruiken. Teneerste moeten er gaten in de kap komen voor de bodyposts. Anders kun je de kap niet vastmaken. Zou niet handig zijn.

Aangezien ik al een hele tijd met dit soort kappen rij, weet ik waar hun zwakke punten zitten. Die ga ik dus versterken. eerst smeer ik ShooGoo op plekken die makkelijk scheuren of die een groef vormen in de kap. ShooGoo is bedoeld als reparatiemiddel voor leer, maar is uitermate geschikt om een kap te versterken. Het spul blijft namelijk na het drogen nog goed vervormbaar.

Daarna worden er stukken Duct-tape aan de binnenkant geplat. De banden van dit model lopen namelijk aan tegen de kap. Hierdoor zou de verf af kunnen slijten. Verder doe ik nog wat tape tegen de zijkanten plakken bij de deuren. Hier zit de kap namelijk tegen een kunststoffen onderdeel aan dat langs de kap schuurt. Ook hier zou de verf af kunnen slijten.

Als dat allemaal gedaan is, komen er nog wat stickers op de auto. Ja, ik weet, een goed gespoten kap hoeft geen stickers. Maar ik wil de kap toch een beetje 'echte' look geven. Dus er komt wat reclame op de auto van officiele offroad sponsoren uit de grote auto wereld.

Als dat gedaan is:

SCHEUREN MAAR !!!!

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.